Nieuws

NCE vakblad

In het vakblad NCE Restauratie Roerend Erfgoed is een stuk gepubliceerd over diverse restauratie opleidings mogelijkheden met daarbij een foto van mij werkzaam aan een schilderij. 

Voor meer informatie over het NCE kun je een kijkje nemen op hun website:
https://www.erfgoedopleidingen.nl/index

 


VAKANTIE 2021

Van 3 september tot 19 september 2021 zal Restauratie Atelier Verbiest gesloten zijn. 


Nieuwste aanwinst!

Sinds kort beschikt Restauratie Atelier Verbiest over een eigen transport bus, geen gerommel meer met een te kleine auto of een busje te moeten huren van een andere partij - vanaf nu kunnen er schilderijen vervoert worden met deze prachtige aanwinst! 


Cursus HOVO

Afgelopen 6, 8, 13 en 15 juli 2021 heb ik een cursus gevolgd via de vrije universiteit van Amsterdam. Een cursus over de geschiedenis van stijllijsten. Het was een zeer interessante cursus die me zeker veel verdieping heeft gegeven!

Hiernaast een foto van een van de kamers van het poppenhuis van Petronella de la Court (1670 - 1690), zichtbaar in het Centraal museum in Utrecht. Met de befaamde miniaturen aan kwablijsten vanuit die tijd!


Cursus Aqqerva 2021

Ondanks alle onheil vanwege het virus worden er gelukkig online cursussen op het gebied van restauratie aangeboden (wat is technologie toch fijn!).
Zo was er een cursus aangeboden vanuit de campus Aqqerva (Spanje) de cursus:  'Curso práctico, introducción  a la limpieza de pinturas y policromías'.

Een praktische cursus over de introductie van het reinigen van schilderijen en polychromie deze werd in een aantal videos gepresenteerd. 

Het was een leerzame online cursus!


Kerstvakantie 2020

Restauratie Atelier Verbiest is vanaf 24 december 2020 gesloten tot en met 4 januari 2021. Graag zie ik jullie dan weer terug!

Ik wens jullie allen hele fijne feestdagen toe en een mooi nieuw jaar! In de krant!


Studio Vitri

Een tijdje terug was ik, namens ARA, op bezoek geweest bij glas in lood bedrijf Studio Vitri van collega Paul Thomissen. Ik mocht een kijkje in de keuken nemen en ze rond de oren vliegen met vragen!

Zo mocht ik meekijken naar een project van 3 glas in lood ramen van de Petruskerk in Eindhoven van de glaskunstenaar Capronnier.

Lijkt het jou ook leuk om een bezoekje te maken naar Studio Vitri? Hou dan vooral de agenda van ARA in de gaten!


Eigen adres

Goed nieuws! De gemeente Waalwijk heeft het bestemmingsplan goedgekeurd en daarbij heeft het atelier ook een gloednieuw eigen adres gekregen; Doctor Mollerlaan 16 in Waalwijk. 

Wat fijn, nu hoef ik jullie niet om te leiden via mijn privé voordeur maar vinden jullie mijn eigen atelier voordeur! 


VERHUISBERICHT

Het is zover, Restauratie Atelier Verbiest gaat per 1 april 2020 verhuizen - en dit maal naar Waalwijk! 

We ontvangen u tegen die tijd graag daar!


Nieuwjaarsborrel ARA

Op 17 januari 2020 heeft het bedrijf Gregor's lijsten in Spankeren vele leden van A.R.A. (Art restorers association) hartelijk ontvangen met een glaasje prosecco. 
We kregen een rondleiding door het prachtige bedrijf, wat een mooie ambacht - het was erg gezellig!


Carré OPENDAG

Zondag 3 November 2019 is het OPENDAG. Restauratie Atelier Verbiest zal samen met vele andere creatievelingen hun atelier openen in het Carrégebouw (LET OP: Dit is niet op de huidige locatie aan de Haydnstraat). 
Er is ook een mooie expositie te zien in de Salon!

Kom kijken, wees welkom!


Cursus SRAL

Van 21 tot en met 23 oktober 2019 ben ik aanwezig geweest bij de cursus 'Solvents and paint films: the practical ramification. 
Deze 3- daagse cursus was zeer interessant, zo hebben we diverse gel- en tissuetechnieken gezien en in de praktijk mogen uitvoeren. 


Italië reis 2019

Dag 1: Door onze Nederlandse gids Karin de stad Florence voor een deel ontdekt en op plekken gekomen waar ik in alle jaren daarvoor nog nooit was geweest.

Dag 2: Vrije tijd - Ponte Vecchio, Foodhall Firenze, diverse marktjes en kraampjes bezocht - Opificio rondleiding door de diverse disciplines van de restauratie. zo hebben wij een kijkje mogen nemen bij een restauratie van een Etruskische fresco, diverse polychromeerde beelden waaronder een die deels was gemaakt van papier maché en de afdeling schilderijenrestauratie. Waar we dichtbij een échte Raphaël mochten staan. 
https://www.artsalonholland.nl/portretkunst/rafael-portret-van-paus-leo-x-uffizi?fbclid=IwAR3Yoeho0PeStklWVYh-o7iEKiZsOX-XQkYrm2663HzKJWD4HI0VDt9g4OM

Dag 3: Vrije tijd - San Miniato Al Monte, Piazalle Michelangelo langs de Arno teruggelopen naar Palazzo Spinelli waar ze bezig waren met een enorme fresco restauratie (zie tweede foto). 

Dag 4: Art Defender; een imposant gebouw met dikke, betonnen kluismuren voor het opslaan van allerlei kunstvoorwerpen en ander belangrijke objecten. Bovendien hadden ze daarboven nog diverse ruimtes die ze tijdelijk verhuurde voor verschillende projecten zo hebben we een kijkje genomen bij een papier restaurator die hele mooie sjablonen aan het restaureren was. Ook waren er een aantal dames van het Uffizi aan het werk die diverse schilderijen aan het restaureren waren. 
Daarna zijn we doorgereden naar een enorme textielrestauratie bedrijf en hebben we kennis mogen maken met diverse handelingen in de textielrestauratie.

Wat heb ik genoten, veel nieuwe en mooie mensen ontmoet, vele interessante uitstapjes gemaakt en Florence weer op een andere manier ontdekt!


Italië reis

Vanwege een prachtige Italië reis van Restauratoren Nederland met mede restauratoren en een enorm leuk programma zal Restauratie Atelier Verbiest gesloten zijn tot 6 oktober. 

SALUTI!


Ars Aemula Naturae

Vrijdag 12 juli 2019 heb ik een werkbezoek in Leiden gemaakt vanwege het restauratieproject aan de casetteplafond uit 1653 door M. Saeghmolen in het Ars Aemula Naturae. 

Wat fijn dat er zulke uitjes geregeld worden en dat je even mag gaan kijken naar projecten van mede-restauratoren!


Voor meer informatie:

https://www.arsaemula.nl/


Project Plastic

Donderdag 27 juni 2019 was ik aanwezig bij het symposium van sbmk - 'Identificatie van plastics in kunstwerken zonder laboratorium'. Het was een zeer interessante dag op een prachtige locatie in het centraal museum van Utrecht. 

Door behulp van hun handige do-it-yourself kit met diverse ruik, kijk, en voel-monsters, kun je aan de hand van  ja en nee vragen erachter komen van wat voor plastic het kunstwerk is gemaakt. 


Voor meer informatie:

https://www.sbmk.nl/nl/projecten/plastics_projects


Italië reis RN

Van 30 september tot  5 oktober  wordt er via Restauratoren Nederland een reis georganiseerd naar Italië. 
We overnachten in het geweldige landhuis van mijn familie [http://www.vidovina.com/] en maken verschillende uitstapjes naar zeer interessante locaties in het kader van restauraties. 

Er zijn nog een aantal plekjes vrij en voor meer informatie kun je een kijkje nemen op https://www.restauratoren.nl/agenda/rn-studiereis-florence-italie/.


VerrassendTilburg &Meer

Restauratie Atelier Verbiest is benaderd door Saskia van VerrassendTilburg&Meer en gevraagd of ik een van de verrassingsadressen wil zijn voor een 'bijzondere ontmoeting'. 

Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! 


Dit betekent dat je als  groeps-uitje verschillende adressen gaat bezoeken en van tevoren niet weet waar je terecht komt - laat je vooral verrassen! Je komt op de meest bijzondere plekken terecht.


Dus mocht je nog op zoek zijn naar een leuk bedrijfs-, vriendinnen-, of familieuitje neem dan vooral een kijkje op haar website:
https://www.verrassendtilburgenmeer.nl/


Open Atelier Dag 2019

Afgelopen zondag 17 februari was het atelier open voor bezoek. Het was een zeer geslaagde dag en er was van alles te zien en te beleven. Medehuurders van het pand hadden ook hun deuren geopend en de hallen en gezamenlijke ruimtes waren gevuld met zelfgemaakte muziek  en prachtige kunstwerken. 
Het was boven verwachting extreem druk geweest, bedankt voor alle interesse!


Congres

Op 7 en 8 februari 2019 was er een congres over 'new strategies for diagnostics of conservation treatments' in hartje Amsterdam met diverse hoogstaande technieken en discussies op gebied van restauratie. Het waren twee leuke en leerzame dagen!


Open Atelier Dag 2019

Het is bijna zover!
Op zondag 17 februari wordt het atelier geopend voor bezoekers en mag je een kijkje komen nemen in het atelier van een restaurator!
Er zullen meerdere ateliers geopend zijn, zo zal er iemand zijn muziekstudio openen en zullen er  kunstenaressen aanwezig zijn die hun eigen werk tentoonstellen.

Komt dat zien! Komt dat zien!


Interview

Indebuurt Tilburg is op bezoek geweest bij Restauratie Atelier Verbiest!

Het hele interview kun je hier terug vinden:
https://indebuurt.nl/tilburg/tilburgers/diede-heeft-een-heel-bijzonder-beroep-mensen-verwachten-eerder-een-ouwe-rot-in-het-vak~42659/?utm_source=e-mail&utm_medium=servicemail&utm_campaign=genoemd_indebuurt_restauratie-atelier-verbiest&fbclid=IwAR1YAdFeK19MUeYZYDIYMmDenMxZ_N1z6_CbzHL7PqJzI1ZgDrRXyXLACdg


Masterclass Re-lining

Op 21 en 22 januari 2019 een zeer geslaagde en interessante cursus gehad; 'Masterclass Re-lining of Paintings met de warmte vacuüm tafel' 

Zo hebben we met een aantal restauratoren een kijkje mogen nemen in het atelier van Erick van Douwes fine art voor de verschillende mogelijkheden en toe te passen technieken van de warmte vacuüm tafel.