Papier

Papier restauratie Tilburg

Er zijn diverse handelingen mogelijk als het gaat om papierrestauratie. Ik zal eerst proberen uit te leggen wat voor mogelijke schades er kunnen ontstaan als we het hebben over 'papier'. 

We spreken van chemische schades zoals bijvoorbeeld: brandschade, foxing, inktvraat, kopervraat, taperesten, roest verzuring en oude reparaties. Mechanische schades zoals schades door gebruik of vandalisme. Plaagschade als er schade door insecten of knaagdieren heeft plaats gevonden.  Biologische invloeden zoals muizen, zilvervisjes en dergelijke knagen aan uw objecten en bijten het papier kapot. Als laatste spreken we van vochtschade, dit is schade die vlekken, verkleuringen, vervilting, schimmel of verkleving veroorzaakt. Stof en vuil in combinatie met de verkeerde luchtvochtigheid en temperatuur zijn de perfecte voedingsbodems voor schimmels. Schimmels zorgen ervoor dat het papier aangetast wordt en op den duur verzwakt of vervilt.

Al met al is er nog heel veel mogelijk in de papierrestauratie om het werk goed te kunnen behouden of te restaureren, vaak meer dan je denkt. 

Vochtvlekken, verkleuring oftewel verzuring: het donkerder worden van het papier door middel van uv of vochtvlekken door schade van water. Vaak kunnen deze verkleuringen gereduceerd worden door middel van diverse spoelbaden. Aller eerst wordt er gekeken of de gebruikte inkten tegen vocht kunnen, anders kunnen ze uiteraard niet gespoeld worden. Mocht dit wel zo zijn dan staan er meestal drie tot vier baden met verschillende chemicaliën voor ze klaar en worden ze daarna onder verzwaring gevlakt. 

Scheuren en ontbrekende stukken: scheuren worden aan de achterzijde behandeld met een thermoplastische tape of met japans papier met watergedragen lijmen of als het werk gevoelig is voor vocht met een lijm op basis van alcohol. Ontbrekende stukken kunnen aangestukt worden met japans papier.  Er zijn ook diverse mogelijkheden om de ontbrekende stukken weer op kleur te maken met het origineel. 

Aanvezelen is ook nog een optie, dit wordt niet in mijn atelier uitgevoerd maar in samenwerking met een ander atelier. Met aanvezelen wordt het werk daar aangevuld waar het niet meer is. Dit gaat via een lopende band onder begeleiding van meerdere restauratoren. 

Doubleren of verstevigen: mocht het werk nou zodanig verzuurd en broos zijn dan kan er altijd naar een optie gekeken worden om de achterzijde te verstevigen. Hierbij krijgt het werk een extra drager van bijvoorbeeld japans papier en wordt het meteen verstevigd. 

Oppervlakte droog reinigen: het meeste stof kunnen we droog verwijderen dat wordt gedaan met diverse speciale gummen, sponzen en borstels. 

Oude tape resten: veelal werd er vroeger (en helaas nu nog) bij scheurtjes een stukje plakband aan de achterzijde geplakt. Dit zorgt voor een reactie in het papier waardoor er een gelige vlek ( = verzuring) achter blijft in het werk. Tape resten worden verwijderd door de juiste oplosmiddelen te gebruiken voor welke tape dan ook. 

Uiteraard is het van belang om alle werken van papier goed te bewaren en of in te lijsten met de juiste materialen en in goed bewaarde omstandigheden. Hierdoor kunnen de werken heel lang goed blijven zonder te verouderen (al dan niet minimale veroudering). Denk hierbij aan dat als je bijvoorbeeld een poster, ets, aquarel in wil laten lijsten dat er bijvoorbeeld voor een zuurvrije en gebufferde voor en achter plaat (passe-partout) en uv-werende glasplaten gekozen worden. Ze kosten wat meer, maar het betekend wel dat je langer kan genieten van de werken én het nageslacht dus ook. 

Mochten de werken meer voor de verzamelaar zijn en niet aan de muur komen te hangen is het altijd verstandig om passende zuurvrij gebufferde materialen te gebruiken zoals bijvoorbeeld zuurvrije archief-, plano- of andere opbergdozen met tussen elk werk een ander zuurvrij karton, dit zodat de werken ook niet op elkaar gaan reageren.
Ook worden deze platen gebruikt om de objecten vlak en op hun plek te houden. Indien alles los in een doos wordt geplaatst heb je kans op onnodige schades, door verschuiving kunnen de randen breekbaar worden en scheuren kunnen ontstaan.  

U kunt bij mij terecht voor: scheuren repareren, ontbrekende delen aanstukken, het verwijderen en vervangen van zure materialen zoals tapes, achterplaten en passe-partouts, oppervlakte reinigen, doubleren, vlakken, verkleuringen en watervlekken reduceren, retoucheren en het zuurvrij verpakken en/of inlijsten. 

 

Papier restauratie Tilburg
Papierrestauratie